Vincent

Vizita la muzeul lui Vincent Van Gogh (citit: ”fan hoh”, cu h puternic accentuat) de acum vreo… mulți ani a fost una dintre experiențele artistice revelatoare. Din cărțile de artă ale lui T. nu-mi plăcea, mi se părea că are un stil ”neglijent”, nu poți să pretinzi că pictezi ”serios” așa.

Țin minte ca și azi cum am urcat scările la etaj, m-am uitat peste umăr – și am tresărit, cred că la propriu. Peste scări, pe un perete, era o scenă… în mișcare! Un câmp de grâu auriu, nori negri, ciori în zbor – spicurile se mișcau în vânt, am auzit ciorile croncănind, am simțit în nări mirosul umed și atmosfera încărcată electric dinainte de furtună.

Toate astea dintr-un tablou aflat pe un perete îndepărtat. Atunci am ”trăit”, pe propria piele, geniul lui Van Gogh, iar impresia mi s-a schimbat radical. De atunci am recomandat cu fiecare ocazie o vizită la acel muzeu.

…a doua vizită nu a mai fost la fel. Au mutat tabloul cu pricina de acolo, e acum cuminte între celelalte, și parcă mult mai mic decât îmi aminteam eu. Nici secțiunea interactivă, în care arată cum lucra, nu mai e parcă atât de cuprinzătoare cum mi-o aminteam eu. Poate pentru că se mută conținutul muzeului în curând, presupun pentru renovarea clădirii.

DSC07795.JPG

Nu-mi pare rău că m-am dus, prima dată a fost pentru mine, de data asta pentru companie, și m-aș mai duce o dată în aceeași companie. Îl recomand în continuare tuturor, atât pentru tablouri, cât pentru poveste.

Doar un exemplu: Vincent (se semna cu prenumele, ca Rembrandt) și-a dat multă silință să picteze o compoziție cu țăranii ”mâncători de cartofi” – azi una din capodoperele picturii din toate timpurile. La vremea ei însă nu s-a bucurat de mare succes, așa că Vincent… n-a mai pictat niciodată compoziții.

De final, inevitabil, melodia, primită cândva de la SoNick. Tabloul cu pricina nu e în muzeu, dar n-are a face. Nici tabloul ”meu” nu-l pun aici – în cărți sau pe ecrane nu are același efect. Mergeți și-l vedeți; până una alta dați play și închideți ochii.

[audio:http://explorish.net/wp-content/uploads/2012/09/Don-McLean-Vincent.mp3|titles=Don McLean – Vincent]
Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s