Flamengo

”Neapărat să mergi la Porcão”, zisese D. când a aflat că ajung în Brazilia. Restaurant cu specific cărnos, culmea bucătăriei braziliene. Dar mai este un lanț cu veleități asemănătoare de care știam deja, Fogo de Chão, cu un restaurant chiar la 200m de hostel, pe plajă. Hotărăsc să merg acolo, din rațiuni logistice. Ajung, intru, mă așez, dar surpriză – e seară japoneză! Nuu, n-am venit pentru sushi la churrascaria, așa că mă ridic și plec. La ieșire întreb unde pot mânca o feijoada – doamna C. din avion o menționase ca pe cea mai braziliană mâncare. Oamenii îmi recomandă Casa de Feijoada, dar e în Ipanema. Hotărăsc să merg totuși la Porcão, poate or avea și-acolo feijoadă. Un taxi mă duce acolo, e în apropiere, chiar la intersecția dintre plăjile Botafogo și Flamengo.

Atâta că e închis.

Nu-mi rămâne decât să-l fotografiez pe la exterior,

IMG_5531.JPG

cu aparatul foarte mic – vechiul Canon ixus 100 care încape la buzunarul de la cămașă, pe care l-am luat de fapt pentru că știe timelapse, dar azi l-am luat cu mine în oraș a) pentru că e foarte mic și ușor de ascuns și b) dacă cumva îmi e luat îmi pare cel mai puțin rău după el. Aici însă nimic nu pare să justifice aceste precauții – sunt doar câțiva turiști la pozat și ei.

IMG_5529.JPG

Lumina nu e cine știe ce,

IMG_5537.JPG

nu știu dacă alt aparat ar fi scos mult mai mult.

IMG_5527.JPG

Până una alta, ce să fac? Mă încearcă și foamea. Dacă tot am ajuns la Flamengo, să parcurgem și plaja asta, care mărginește cartierul unde-și are rădăcinile celebra echipă a lui Romario.

IMG_5539.JPG

Plaja e pustie.

IMG_5546.JPG

Doar la aparatele sportive sunt niște oameni de toate vârstele – de admirat.

IMG_5548.JPG

Către capătul plajei, vira la stânga pe sub stradă,

IMG_5553.JPG

părăsesc tărâmul oarecum ”sigur” al plajei pentru străzile din Rio. Nu prea e lume pe stradă, întreb conform regulamentului la un magazin pe unde ajung la cel mai apropiat metrou, îmi zice s-o iau pe strada perpendiculară și ajung imediat – doar că acolo văd un grup de ce par a fi polițiști cu căști și ceva mulțime la înghesuială. Nu știu ce e și nu investighez – o iau pe strada paralelă cu respectiva, care e pustie – nici asta foarte încurajator, că nu știu cât de lăturalnică e de fapt.

Ajung destul de repede la ”bulevard”, nu văd polițiștii și nici mulțimea, nu aud zgomote. E animație pe stradă, dar tot scot aparatul pentru 3 poze scurte la casele

IMG_5554.JPG

în stil colonial european

IMG_5556.JPG

din cartierul Catete (pronunțat ”catieci”)

IMG_5557.JPG

si mă scufund în gura de metrou din apropiere.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s