Primul iceberg

Termenul estimat de mine în competiția de iceberg spotting a trecut de mult. Estimasem că îi vom vedea pe la jumătatea lui Drake Shake, dar nici pomeneală. Realitatea e așa: Oceanul de Sud se învârte în Curentul Antarctic Circumpolar, care împinge chestiile plutitoare în afară, respectiv le ține înăuntru, aproape de țărm. Astfel avem două fenomene:

  • Curentul împinge deșeurile care-și fac drum spre Sud în afară, astfel încât pe continent nu ajung deșeuri ”străine” la mal
  • Ghețarii sunt ținuți aproape de țărm, în ape mici și liniștite, nu se întâlnesc în larg

În plus, interesant atât pentru climă cât și pentru biosferă, există o zonă de convergență cam pe la 50 de grade latitudine sudică unde apele reci din Sud se întâlnesc cu apele calde din Nord (sună ciudat petnru noi, ”apele calde din Nord” :)) – e o zonă de mare intensitate biologică, separând două ecosisteme. De aici în jos e fieful krilului, o verigă foarte importantă în lanțul trofic din zonă (vom reveni asupra lui Will & Bill the Krill).

Noi am trecut ieri în viteză legănată de zona de convergență, iar azi a venit în sfârșit momentul primului iceberg. A fost zărit în jurul orelor 18:30, iar câștigătorul este chiar A. din L.A., cu care ne-am întovărășit.

După cină ieșim din nou pe punte

DSC_9283.JPG

și-l vedem în toată splendoarea primului apus de soare peste Antarctica.

[pe2-gallery]

DSC_9282.JPG

DSC00187.JPG

DSC00188.JPG

DSC_9291.JPG

DSC_9308.JPG

DSC_9313.JPG

DSC00207.JPG

DSC_9321.JPG

[/pe2-gallery]

Publicitate

4 gânduri despre “Primul iceberg

  1. Minunat, draguta ! Pozele astea cu ghetarul sub apus de soare sudic sunt ireal de frumoase …ma bucur pt tine ca ai ajuns prin locurile astea, astept cu mare interes continuarea povestii ! :-)

    Apreciază

  2. merci frumos!
    @p – intepatura a atins nervul vizat :P, dar – intre timp am mai acceptat „viciul”, iar in excursia asta sa zicem ca s-a mai imbunatatit balanta. cat de cat. se poate si mai bine.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s