Poveste cu pinguinolog

Înainte de cină ne adunăm pentru debriefing în sala mare de prezentări, unde Chris ne povestește plin de entuziasm desre păsăretul văzut azi. Una din temele dezbătute e intervenția brutală a războinicului Skua în viața pașnică a comunității pinguine, tâlhărindu-le carevasăzică oul. Mulți și-au exprimat compasiunea pentru săracul pinguin prădat; Woody, șeful expediției, a propus însă o altă abordare – el e fan Skua, pentru că, vorba ceea, și ei trebuie să mănânce (”a Skua’s gotta eat”). Viața e dură în natură, doar pentru că pinguinii sunt mai ”drăguți” conform standardelor estetice umane nu știrbește din meritele altora în ale supraviețuirii.

Divagând un pic – irepresibilă tendința noastră de de a aplica principii morale, sentimente și judecăți ”umane” la lumea animală, ”unu la unu”. Pinguinii sunt ”drăguți și inocenți”, skua e un ”ticălos”. Așa să fie oare? Dacă întrebi peștii și krilii, pinguinii sunt ferocii prădători; Bill the Krill ar ține cu Skua la faza asta. Bănuiesc (sper) că studiind animalele mai intens ajungi să discerni aceste nuanțe, care pot fi de folos și în judecarea evenimentelor din viața umană – clasicul ”nu e tot ceea ce pare”, ”nu tot ce zboară sau respectiv e mic alb rotund și zace între stânci se mănâncă”.

După cina copioasă, pe deplin meritată (mâncarea e foarte bună și variată, nu știu cum o țin proaspătă) urmează Bar Talk, care se traduce prin ”unul din membrii echipajului șade pe bar cu o bere în mână, povestește ceva despre viața și munca lui și răspunde la întrebări.”

IMG_2806.JPG

Azi e rândul lui Tom, doctor în pinguinologie. E întrebat bineînțeles care e treaba cu pinguinologia, există disciplina asta?! – există, poți să faci doctorat cum el a și demonstrat. Tom și Ben au pornit proiectul ”Penguin lifelines”, de cercetare a populației pinguine cu metode tehnologice inovatoare. Am povestit despre camera web care face timelapse pe timp de un an – ce e fain e că tehnologia a fost brevetată de Ben în… Africa, în Liberia, la un proiect cu leoparzi.

Dar prezentarea proiectului va urma ”oficial”, azi e ora neoficială, așa că la solicitarea lui Ben se trece la amănunte mai picante din viața de pinguinolog, de exemplu condițiile primitive în care au trăit 6 luni pe insulele Georgia de Sud pentru a studia pinguinii regali, faptul că a fost mușcat într-un loc de importanță strategică de către un leu de mare în timpul unei activități nocturne de, ăăă, natură igienică. Dar dincolo de asta, ce am reținut a fost răspunsul la următoarea întrebare: ”spune-ne despre ceva ce te-a marcat”.

Tom s-a gândit puțin, și apoi a început să povestească, cu priviea și gândul undeva în afara sălii:

”Într-o dimineață au venit niște balene în golful nostru. Au stat o vreme și apoi au plecat; noi însă am simțit că se vor întoarce și am ieșit cu barca. Am făcut o excursie și am dat de un golf care nu apărea pe hartă, l-am cartografiat și l-am denumit. (Procesul de înregistrare e acum pe rol, avansat.) Când ne-am întors la bază, balenele erau din nou acolo, și am înotat cu ele înainte de lăsarea serii.
Da, cred că asta a fost probabil cea mai memorabilă zi din viața mea.”

Mă uit pe geam, se lasă norii peste Antarctica. Ghizii noștri s-au minunat azi mereu de ce vreme bună am prins, necaracteristic pentru sezon – au fost între -5 și +10 grade, cu soare strălucitor. Se pare că se schimbă starea vremii… Am emoții pentru mâine. Cum va fi? Vom putea coborî in barcă? Oare vom vedea și noi balene?

IMG_2807.JPG

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s