Superstiții de plecare

„Vezi că ne trebuie poze de pașaport, pentru viză la intrare”, zise M.
Ciudat. Doar’ verificasem și nu țineam minte că ne trebuie viză sau alte documente.
Fac pozele, și hai să mă uit și pe pagina MAE să văd ce mai trebuie. Și dacă tot sunt aici, hai să mă mai uit o dată și la celelalte țări, să nu-mi fi scăpat ceva.

Nu se poate. Citesc o dată, de două ori, de trei ori. ”Cetățenii români au nevoie de viză pentru țara nr. 3”. Caut acel ”nu” din fața lui ”au” și nu-l găsesc. Mă ia cu leșin. ”Aplicarea e recomandată cu cel puțin două săptămâni înainte”. Eu mâine plec, iar peste fix o săptămână ajung la granița cu pricina. Intru repede pe pagina unde se poate aplica pe internet, citesc acolo că durează între 2 și 10 zile lucrătoare. Aplic urgent; dacă sunt două zile e bine, dacă sunt mai mult de 5 e o catastrofă.

Cât de penibilă poate fi situația. Am avut aproape UN AN să pregătesc acest drum. Am fost convins că am verificat și că nu am nevoie de viză. Mă întrebaseră M&T repetat, ”ai nevoie de viză?” ”nuuu”. Se pare că mă lasă sinapsele. Precis am vrut să verific, dar se pare că intenția a fost atât de puternică încât s-a transformat în iluzia faptului împlinit.

Acum faptul e împlinit – din nou o călătorie începută cu stres.

De obicei mă feresc să spun înainte despre întreprinderile mai de anvergură, din superstiție, având în trecut experiențe din categoria ”jinx” – m-am bucurat cu voce tare înainte și-apoi s-au întâmplat chestii neplăcute. Conștientizând însă că superstiția este o prostie fără margini, de data asta nu m-am mai ferit în a spune ce și cum cui era interesat.

În continuare nu cred că întâmplarea de mai sus e un fapt care să confirme superstiția – faptul că am povestit unde merg nu are absolut nici o legătură cu prostia de a nu verifica necesitatea vizelor. Și nici cu faptul că M. a făcut o conjunctivită virală severă cu 4 zile înainte de plecare, A. o cădere de calciu cu 2 zile înainte, iar M.F. s-a trezit cu apartamentul inundat chiar în ziua plecării, de n-a mai ajuns la aeroport până s-a rezolvat problema.

Nu, nu e vorba de nici un jinx. Dar tot nu mai spun dinainte unde plec. Dar doar așa, ca să fie surpriză.

Publicitate

3 gânduri despre “Superstiții de plecare

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s