Audacitatea speranţei

Parcă-l aud pe Obama, gândind: „Mă, să pun în titlu oare cuvântu’ ăsta pe care nu-l înţeleg juma’ din americani, ca să nu mai vorbim de restu’ lumii,” (rectific: nu cred că s-a gândit la restu lumii) „sau să nu-l pun? Avantajul ar fi că sună sofisticat; dezavantajul, că sună sofisticat.”

Până la urmă l-a pus, şi-a numit cartea „Audacity of hope”. Audacity, din câte înţeleg, înseamnă ceva gen curaj, îndrăzneală. Că nu putea să zică „îndrăzneala speranţei”, ca tot Johntheplumberu de rând. Mă rog, fiecare cum crede de cuviinţă.

În prinţip, poate pornită de la cărţile lui Ceauşescu şi continuată de cele ale lui alde Iliescu şi Năstase, pe care de altfel nu le-am citit, am o oarece aversiune instinctivă faţă de cărţi scrise de politicieni. Mi le închipui pline de propagandă şi de „aburi”. Aşa că am ezitat să mă apuc de lecturat obame. Până de curând într-o seară, când, în urma unui impuls extern bine plasat, am deschis cartea lui Obama. Cu audacitate.

M-a surprins de la primele pagini. Mi-l închipuiam acest „câştigător” prin excelenţă, om care a „călărit valul succesului” neîntrerupt toată viaţa lui. Păi altfel cum să ajungi atât de sus aşa tânăr? Mi se părea întruchiparea zicalei „succesul atrage succes”, sau mai pe româneşte, „ban la baaan, şi păduche la păduche trage”.

ban-la-ban

Ori, chiar în primele pagini povesteşte între altele cum s-a decis să candideze la Senat, plin de elan, şi a suferit o înfrângere zdrobitoare. După care au trecut ani până când să i se urască de politică, luzăr fiind (!), şi să-i zică nevesti-sii – „ştii ce? încă una şi mă duc”, hai să mai încercăm o dată şi gata. Dacă nu mere, nu mere, încercăm altceva, nu politică. A reuşit, după o campanie începută umil ca outsider extrem, cu maşina din sat în sat, să intre în senat. Iar acum ştim unde a adăstat.

Faza e – mi-a adus aminte de acest articol a propos de ce distinge „campionii”. Se pare că Oh, bama nu e singurul „campion” cu o poveste asemănătoare, ci sunt şi alţii care s-au ridicat după înfrângeri serioase, contrazicând principiul succesului care aduce succes şi insuccesului care duce la insucces. Şi mă-ntreb, oare ce face diferenţa? În timp ce majoritatea oamenilor care au câştigat o vreme şi apoi pierd intră în cercuri vicioase din care nu mai ies, unii, puţini, se ridică şi mai viteji. Oare ce au în plus? Noroc? Indubitabil, are un rol. Oare, rolul cel mai mare? Există oare ceva de genul „sânje de campion”? „Gene de campion”? O fi speranţa lor, a campionilor, mai audacică? De ce? De conjunctură? Genetic? Se zice că poţi „recunoaşte un campion”. Aşa o fi oare, sau e un „bias” post-factum, o profeţie deja împlinită? Li se spune „descoperitori de talente”, dar noi îi cunoaştem doar după cazurile spectaculoase în care au avut dreptate. Ştim oare de câte ori s-au înşelat? „Silent evidence”, „dovezile tăcute”, vorba lui Nassim Taleb.

Poate audacitatea speranţei e mâna cu care-şi face omul norocul.


(până una alta am descărcat programul audacity, care n-are nici o legătură cu subiectul, decât că e de editare audio, cu care am prelucrat şi fişierul de mai sus).

Publicitate

5 gânduri despre “Audacitatea speranţei

  1. Dom’le, nu ştiu la ce Finchelştaini şi Zilbărştaini a apelat Obama în vederea comunicării cu boborul, dar băiatul reuşeşte să-ţi facă pielea găinii din două fraze… Lasă că la învestire era dealul Capitoliului mai aglomerat decât Mecca în timpul Dhu-al-Hajjah, dar discursul lui de anul trecut, când a fost numit CANDIDAT al Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale a avut o audienţă de 40 de milioane de telespectatori, fiind cel mai urmărit discuts politic din istoria Statelor Unite!

    Apreciază

  2. am auzit şi eu de la martori oculari, cum că se pare că omul carevasazică „le are”. snt curios să văd ce mai zice în carte, şi în paralel, cum se descurcă în jilţ.

    l-ai văzut pe viu? a avut o campanie hincredibilă. micheteau, ai prins history in the making acolo.

    Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s