Lupta vacilor

La început am crezut că-i ceva rodeo, sau coridă. Televizorul era pe mut, aşa că n-auzeam ce zic, am văzut doar nişte tauri.

După o vreme, ridic ochii întâmplător şi observ trei lucruri: unu, nişte oameni îmbrăcaţi oarecum a cauboi moderni mişunau prin „ring”, printre tauri. Doi, nici urmă de toreadori. Deci nici rodeo, nici coridă, atunci ce? Ia să mă uit mai atent şi să dau drumul la sonor. şi cum mă uit mai atent… trei, taurii au… uger!

Am crezut că nu văd bine. Dar am desluşit din comentariu ceva despre „reines”, reginele, şi am bănuit că se referă la aceste… taurine.

Ţara vacilor îşi ia autoporecla în serios (eu nu aveam percepţia de ţara vacilor, dar ei se pare că aşa îşi doresc să fie cunoscuţi, au o grămadă de tricouri şi suveniruri cu vaci. Bine, dacă vreţi voi…). Lupte de vaci, nici mai mult nici mai puţin. Combats des reines pentru titlul de „regina cantonala”…

După vreun minut de uluială am făcut nişte poze dupe televizor. Deci sportul ăsta se joacă după cum urmează: în primă fază, vacile sunt lăsate să se duşmănească din priviri:

„eu sunt mai frumoasă!”

„ba eu!”

„Atunci eu sunt mai grasă!”
„Ba eu!”

Şi tot aşa. Dacă văd că gagicile nu se iau de păr, pardon coarne, intervin bărbaţii, pardon proprietarii. Le iau de mânuţă, pardon de clopotul imens de la gât, şi le conduc întru conflict, sursurându-le dulce la ureche: „pe ele pe mama lor!”

iar apoi asistă impasibili, cu mâna-n şold, la lupta prinţeselor.

Care se bat, nu se-ncurcă.

Nothing like a catfight. I mean, cowfight.

La început sunt chiar mai multe lupte în acelaşi timp, încet-încet se trece la lupte individuale între cele rămase, pe principiul „last cow standing” câştigă. Lupta se termină când una din combatante renunţă.

Finala de anul ăsta a fost între numărul 21, Manhattan (eu aşa am tradus pronunţia franţuzului, ceva de genul „manatan”), o graţioasă de 890 de kile, şi nr. 43, nu mai ştiu cum o cheamă, dacă Bertha sau Magali (nume pe care le-am auzit în comentariul foarte serios), care e şi mult mai suplă.

„David vs. Goliath”, cum au zis comentatorii. Ar trebui să găsească şi un echivalent feminin la această expresie.

În cele din urmă, deşi mai obosită după o serie de lupte scrâncene, gabaritul Manhattan-ei şi-a spus cuvântul,

ea împingând-o pe nr. 43 afară din ring, în uitare.

Pentru context, conform wikipedia, vacile sunt din rasa Herens din Elveţia francofonă, iar tradiţia luptelor e de prin anii ’20, iar vacii câştigătoare a titlului „reine des reines” îi creşte preţul considerabil. Pentru că merită.

Mai jos un film de anul trecut, pentru o introducere în atmosfera pasională (culmea, nu e glumă) de la aceste combats des reines. Oricum, eu le prefer corridelor „cu oameni”.

Comentezi?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s