Habana Vieja

4 ianuarie 2010

Sergio şi Miriam stau într-o casă un pic mai răsărită pe o stradă dubioasă, pe nume „Luz”, adică strada luminii. E cea verde de pe dreapta:

Mda, de afară nu arată prea liniştitor. Dar înăuntru, după ce urci pe nişte scări, e curat şi primitor. Ca o casă „normală” de la noi, cu mobilă asemănătoare, doar că fără covoare – cred că nu au nevoie, se coc vara.

Sergio e inginer şi a fost în România pe timpul lui Ceauşescu. A reparat o barcă la constanţa, stat 3 luni. Mai ştie câteva cuvinte, că era foarte frig, că a fost la Mamaia (!), şi că era plin de Dacii (!!). Ştie şi un pic de engleză. La telefon nu înţelesese din spaniola mea de baltă că sntem 5, e un pic îngrijorat. Dă câteva telefoane la casele dimprejur, nimic liber. Zice că şi hotelurile snt pline (ştim…). El are voie să închirieze 2 camere, dar una e în renovare, şi mai are un oaspete. Dar… până la urmă, după consultări cu Miriam, facem aşa: stăm toţi 5 la el, 2 într-o cameră şi 3 în alta, iar pe oaspetele celălalt, unul care nu e pentru prima dată la el, îl lasă să doarmă în camera lor. Atâta că nu poate să ne treacă pe toţi în catastif, doar pe 2. Dacă avem probleme cu poliţia, ne va trece doar pe cei care au probleme în catastif, ca să nu-l salte.

Zis şi făcut. Până mai e lumină, pornim în explorarea Havanei Vechi.

După o cotitură la dreapta şi 2 minute de mers, peisajul tip „Luz” se schimbă radical: intrăm în zona în renovare a oraşului vechi. Şi, surpriză, găsim un oraş curat,

dichisit,

amenajat în detaliu,

cu arhitectură impunătoare, fie mai nouă

fie mai veche.

Havana veche e renovata în mai mare măsură decât Bucureştiul vechi,

dispune de pieţe mari, precum Plaza Francisco de Assis(i),

cu trăsuri

terase,

buchinişti,

străzi pietonale cu case colorate

şi aglomerate.

Se văd peste tot semne ale renovării, se construieşte cu frenezie.

Sigur, deocamdată pe străzile principale.

Pe cele secundare, încă se vede Havana… Veche,

dar nu mai puţin fermecătoare

martoră a unei splendori pe care o poţi ghici că a fost odată, ca niciodată.

Mergând fără ţintă (de fapt, cu ţintă, căutând un bancomat) am ajuns pe bulevardul Obispo, un fel de 5th avenue al Havanei, plin de turişti străini, dar şi de localnici. Totul pe muzica răsunând de la diverse taverne. De pe el snt majoritatea imaginilor renovate de mai sus, iar atmosfera „live” arată aşa:

La bancomat, probleme, Gogule: nu accepta nici un card. Nici măcar ale mele, „neamericane”. Nici de credit, nici de debit. Aşa că am rămas cu cât cash aveam, am mai schimbat ceva. Deci mergeţi cu bani lichizi la voi.

Ni se făcu foame, iar planeta singuratică recomanda paladarul „Julia”. Aflat pe strada asta,

nu arată prea apetisant pe dinafară,

dar ne-am învăţat deja să nu judecăm după aparenţe, şi-am intrat. Mâncarea, clasicul orez fiert cu fasole neagră plus ceva cărnet – pui, porc sau creveţi de obicei. Simplu, dar bun.

Apă la baie nu aveau… dar şi cu asta ne-am obişnuit, eu umblam cu cutiuţa cu gel sterilizant la mine. De obicei, că azi o uitasem în cameră.

Când am ieşit deja era întuneric, iar oraşul arăta altfel. Mai luminat decât era la noi pe vremuri,

dar nu FOARTE luminat.

Oricum, câteva peisaje demne de menţionat, care arfi favorizat un fotograf care să ştie să regleze mai bine setările camerei. Am descoperit din nou din nimereală o stradă foarte frumoasă, Mercaderes:

cu de-acum cunoscutele tunuri înfipte în caldarâm, în mijloc de stradă

sau prin câte-o piaţetă discretă.

Pe strada asta am găsit tot felul de magazine interesante, 1791 cu arome tropicale (era deja închis), şi mai ales Museo del Chocolate, o cafenea unde se prepară şi servesc diverse băuturi pe bază de ciocolată, şi poţi şi cumpăra. Au o maşinărie „la vedere” unde se face ciucalata – fain. Bună rău, A. zice probabil făcută cu făină, să fie mai groasă – foarte bună, oricum. Localul era trecut la „our pick” în Planeta Singuratică – asta aveam să aflăm după, noi am fost atraşi de cum arăta locul.

La fel s-a întâmplat şi cu Plaza Vieja, Piaţa Veche, unde am zis „hai să vedem ce e, că e în drum spre casă”. A fost o revelaţie:

Un loc care arată excepţional, rivalizează cu orice piaţă dintr-un oraş „clasic” din Europa.

Aici am dat peste acest restaurant,

unde am decis să rămânem. (Tot ulterior aveam să aflăm că e altă recomandare Lonely Planet – grupul a avut „mână bună” azi.)

Întâmplător era chiar cel pe care ni-l recomandase Sergio, Taberna de la Muralla.

O berărie făcută de statul austriac, dacă nu mă-nşel. Din nou, nu ştiu exact cum e cu proprietatea, propriu-zis ar trebui să fie totul de stat. Sau poate nu, cum aveam să aflăm.

Taberna are o atmosferă faină, cu muzică live bineînţeles.

Solistul bătrân, şchiop, colorat cu pălărie şi sacou roşii, hâtru şi mustind de muzică a venit la un moment dat pe la fiecare masă, în timpul unui cântec, ne-a întrebat din ce ţară sntem, şi a improvizat câte un refren pentru fiecare, găsind o rimă pentru ţara respectivă.

Locul arată foarte bine, perfect pentru o seară distractivă. Şi lungă, căci serviciul e extrem de lent :). Până ne-a venit metrul cela de bere, am avut timp de o lecţie extensivă de… chineză de la J. Asta e, nu e pentru ce (spaniolă) se pregăteşte, ci pentru ce se nimereşte. A fost foarte distractiv, am descoperit noi valenţe, pronunţabile şi nostime, ale limbii chineze.

Uo şî tai pan tă tu ţî. Adică „eu snt un iepure prea gras”.

Am stat până… am plecat; cele 2 străzi din Sudul Havanei Vechi, pe una dintre ele stând noi, snt mai dubioase,

dar fiind 5 nu ne-am temut, şi am ajuns nevătămaţi la Sergio acasă.

Era destul de devreme, vreo 9, şi surprinzător, eu eram cel care aveam cea mai multă dispoziţie pentru ieşit în oraş şi explorat „viaţa de noapte” – de obicei e invers. Dar auzisem de „casa de la musica” şi eram curios cu ce se mănâncă. Până la urmă însă ne-am lăsat păgubaşi în favoarea unei treziri mai devreme a doua zi.
Buenas noches.

Publicitate

3 gânduri despre “Habana Vieja

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s