Palatul Pena

Eclectic = ”care alege din diferite sisteme părțile cele mai convenabile; care îmbină elemente diverse din diferite școli, genuri etc.”

Neo-gotic, neo-manuelin, islamic și neo-renascentist, cam astea sunt stilurile amestecate de regele-consort Ferdinand II de Sachsen-Coburg und Gotha al Portugaliei și arhitectul Wilhelm Ludwig von Eschwege (nemți amundoi) în construcția palatului Pena, între 1842-57.

DSC00553.JPG

Stai așa, să scoatem aparatul mic cu panoramă pentru o vedere mai largă.

DSC00555.JPG

Intrarea.

DSC00557.JPG

Curtea interioară.

DSC00570.JPG

Profit de ocazie şi experimentez cu unghiul de deschidere a celor 2 camere. Cea mică are unghi mare,

DSC00578.JPG

Cea mare are unghi mic, cu obiectivul de 35mm. Se vede diferenţă de claritate? Pe lumina asta, parcă nu prea. Cum s-ar spune, am cam cărat camera mare dejaba.

DSC_0960.JPG

Culorile castelului păliseră cu vremea, și vreo sută de ani portughejii au crezut că palatul a fost dintotdeauna gri ; nu mică le-a fost mirarea când la sfârșitul secolului trecut statul l-a restaurat în cromatica originală.

DSC00581.JPG

Am sentimentul că NU sunt în mijlocul unui monument de inestimabilă valoare artistică, vorba lui M&A, parcă e de jucărie. Dacă ne gândim la Neuschwanstein sau chiar la Peleș, nici nu trebuie să ne mai mire gusturile ”Disney” ale prinților nemți din secolul 19.

DSC_0961.JPG

Cu toate astea, îmi place. E spectaculos.

DSC00583.JPG

Aici s-au adatpat locului și s-au jucat și cu niște arabescuri arăbești.

DSC_0965.JPG

Bravo lor, c-au putut.

Publicitate

4 gânduri despre “Palatul Pena

 1. Avand in vedere ca ma intereseaza una mica :) poate precizati ce tip de camera este! Vreau sa-mi iau o cameră foto si cea mica parca mi se potriveste :) (unghi mare, claritate buna).

  Apreciază

 2. @pin – Hundertwasser, stia el ce stia.

  @ nickro – salut, camera a’ mica e un sony hx5v. plusuri: buna pentru calatorit, foarte versatila, unghi de deschidere larg (25mm), zoom bunicel (10x), stie panorama „simpla” automatizata dintr-o miscare. pozele ies cum le vedeti, la lumina buna n-am ce reprosa, la lumina slaba se vede diferenta fata de un dslr, de exemplu aici sau aici mai in josul paginii. la minusuri as trece pe langa pozele noaptea așașașa distorsiunea foarte mare la unghi de deschidere maxim, pozele in oras intre cladiri ies in unghiuri strambe rau.

  intre timp (o am din vara 2010) au aparut 2 generatii noi (!), ultima e hx9v.

  daca doriti poze bune la lumina slaba cu aparat compact, am auzit lucruri bune despre canon seria s – s90, s95, s100 acum nou. n-am testat insa. si din cate stiu n-au functia de idiotenpanorama ca sony, care mie imi place tare. o camera buna compacta „pentru avansati” (ma rog, nu e chiar asa compacta) e tot canon seria G – 10, 11, 12. se poate regla totul manual, face poze bune, are zoom mai mic si fara panorama. nici un model nu le are pe toate, din pacate :), depinde de prioritatile fiecaruia ce model se potriveste mai bine. spor la cumparaturi si sa ziceti ce-ati luat :)

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s