Câteva sfârșituri de lume

(Mi-)am promis să notez impresii după fiecare carte citită, să nu uit. Mda, n-a fost cazul, văd, de… cât timp? Un an jumate?! Poftim cultură.
Dar – iarna e sezon de citit, chiar două cărți am terminat în tren cu antren. Începem în ordine invers cronologică – am ajuns în sfârșit să citesc cele Câteva Sfârșituri de Lume ale lui Adrian Georgescu. Ca de obicei, cine n-a citit cartea și nu vrea să afle nimic înainte (cazul meu), să se oprească aici.

O carte rapidă și lentă. Se citește foarte repede, dar totuși încet. Asta a fost senzația mea. Spre exemplificare, un paragraf la întâmplare – l-am citit dintr-o suflare, dar închipuiți-vă pagini întregi de astfel de paragrafe, în cascadă. Le citești repede, dar sunt atât de bogate în nuanțe și dense în idei încât ai senzația că înaintezi încet prin text, și-ți vine să revii să vezi dacă n-ai pierdut ceva pe drum.

DSC_4042.JPG

DSC_4043.JPG

Cartea e pe alocuri interactivă, autorul se adresează direct cititorului, dar nu la modul ieftin. Păstrează distanța, dar te ține suficient de aproape. Lasă frâu liber imaginației și vocabularului. Cu toate astea, foarte rar am simțit că ”exagerează”.

E scoasă la colecția ”râsul lumii”… mda. E scrisă cu umor, dar umorul e mai degrabă filtru digestiv pentru lucruri tulburătoare (de exemplu capitolul cu personajul de 165 de ani, numai de râs nu mi s-a părut).

S-ar lua și nu s-ar lua în serios, AG, am senzația că a testat apele cu această carte. Nu știu ce a vrut, dar i-a ieșit ;). AG e jurnalist sportiv, de formație inginer – ambele formațiuni își lasă amprenta, dar cu măsură – nu e o „carte de jurnalist sportiv”, și nici una ”de inginer” – e literatură. Și nu ușoară, m-a obosit pe alocuri (deh, lipsa de antrenament).

Cel mai mult mi-au plăcut ”apocalipsa mașinilor”, ultimul capitol și sfârșitul – carele mă fac să aștept cu interes primul roman.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s