Fotomaraton, tema 1: Tonul face muzica

Din experiență știu că la teme creative tind să mă blochez și să supraanalizez primul pas. Așa că de data asta am hotărât: prima temă trebuie executată cât mai repede, cu minim de pierdere de timp, chiar dacă va suferi la capitolul creativitate. Tonul face muzica… cum pisici să fotografiez eu „tonul”? Atitudinea, adică. Hmm. Prefer să evit să fotografiez oameni, dacă pot, că nu-mi place să întreb. Tonul face muzica… îmi trebuie ceva simplu. Ton… ton… muzică… Tonhalle! La Tonhalle se face muzica. Cam liniară gândirea, dar dacă am noroc ceilalți vor fi creativi și metaforici, așa că s-ar putea, culmea, să mă diferențiez. Mă îndrept deci spre Tonhalle, adică sala de concerte, care nu e departe – să vedem dacă va avea și altcineva aceeași idee.

Pe drum mă uit după alte alternative, cu gândul și la alte teme, pe care să le fac eventual la întoarcere. Văd un caiacist pe lac. Ar merge pentru tema a doua, ”vibrație”, care se poate traduce și ”șvung” – chiar cred că vine de la ”Schwingung” cuvântul. Dar caiacistul e departe,

DSC_2620.JPG

ca să-l aduc mai aproape îmi trebuie… hehe, zoom-ul cel mare. Vezi că e bine că l-am luat? Îl scot din rucsac și-l montez pe V1, caiacistul între timp a plecat, dar nu-i bai, poate găsim altul. Sau o pasăre, și asta ar merge la șvung. Din zbor. Cam greu cu obiectivul lent, dar poate avem noroc. Mă uit în zare – se văd bucăți de nori peste dealuri, un coș scoate fum în depărtare. Ar merge pentru ”dor”… dar la distanța asta contrastul va fi probabil slab.

DSC_2621.JPG

M-am uitat și azi-dimineață la prognoza meteo – se anunța ceață, nor, cu ceva soare. Hmm. Când e înnorat, culorile nu ies cine știe ce. Încă de aseară m-a bătut gândul să merg pe alb-negru azi. Ies mai ”artistice” pozele, s-ar putea să placă mai mult oamenilor creativi, și maschează stângăcii. Culori vibrante oricum nu pot să produc, mă concentrez pe forme, pe simplitate, am văzut că prinde.

Dar cum se fotografiază în alb-negru? N-am făcut-o de… la primul aparat, rusesc, cu film, al lui tata, cu poze developate jos în hol. Eram copii.

L-am întrebat așadar pe Google aseară, ”tips for black and white photos”, ”recomandări pentru fotografii alb-negru”. Am găsit și citit asta,

http://www.bhphotovideo.com/explora/content/10-tips-how-create-better-black-white-images

și gata, asta a fost toată pregătirea.

Așa că ia să pun eu aparatul V1 pe modul monocrom, să vedem cum iese. Mmm, așa și-așa.

DSC_2622.JPG

Fac o poză doar cu fumul din zare… contrast slab într-adevăr.

DSC_2623.JPG

Chiar când vreau să mai trag o dublă trece un vapor prin față, și iese poza asta. Nici n-ar fi așa rea pentru ”dor”, de ducă, cum ar veni – dar n-am voie să fotografiez oameni fără să-i întreb. Hmm.

DSC_2624.JPG

La ”vibrație” ar mai merge apa…

DSC_2642.JPG

sau totuși pasărea?

DSC_2628.JPG

Hai, vedem după. Să începem cu începutul. Las lacul și mă îndrept spre Tonhalle. La o trecere de pietoni văd o pereche foarte fotogenică în depărtare. Fără zoomul de 300 coroborat cu factorul de crop de 2.7 al micului senzor de pe V1 n-aș fi avut nici o șansă la poza asta. Nu e neapărat de temă, dar îmi place cum iese alb-negru. S-ar putea să fie interesant azi.

DSC_2645.JPG

În rest, se pare că nu mă urmărește nimeni, ajung la sală în singurătate deplină. Buun. Caut un loc unde e inscripționat ”Ton” – iată, la intrare. Mda. Nu e cine știe ce fotogenică scena… dar nu e cazul de mofturi, hotărârea e luată. Cum să fotografiez? Încerc întâi cu V1, zoomul mare rămas pe el de la lac. Nu e bine. Prea mult apropie.

DSC_2648.JPG

Ia să vedem unghiul larg, cu aparatul mic, J1. Din a doua încercare iese o poză cu care aș ”putea trăi”.

DSC_2717.JPG

Un impuls zice ”gata, următoarea temă, nu e timp”, alt impuls zice ”hai să vedem cum vede D700le scena.”
Hai.
Îl scot, pun la ochi… parcă arată mai bine. În articolul cela zicea că un lucru important la fotografia alb-negru e să iasă negrul negru, că face și albul mai alb. Și că poți face jmecheria să subexpui un pic. Zis și făcut, subexpun… e cam întunecată, dar îmi place altfel. Mă cam deranjează reflexiile din geam.

DSC_1543.JPG

Stai așa! Că pentru asta avem filtru polarizator. Scot, montez, e mai bine. Îmi trebuie mai multe încercări să nimeresc doar ”ton”, că aparatul fotografiază mai mult decât văd eu (văd doar 95%, mi-am adus aminte din specificații), dar până la urmă nimeresc.

01_Ton macht die Musik.JPG

Bun, tema 1, rezolvată. Ton…halle face muzica.

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s