Saşii din Saschiz

„Dupa 700 de ani, au venit din nou, s-au asezat toti la o masa, in jur de 400 de sasi. Georg, Anneliese, Hedda, Michael, Johann, vecinii si rudele lor, duminica la prinz mestecau piinea calda de acasa si o inghiteau cu ginduri cu tot. S-au intors din Germania ca sa mai stea citeva zile impreuna. Au fost la slujba de la biserica, de dimineata, apoi la cimitir. La prinz,cind s-au asezat la masa, barbatilor sasi nu li se zvintasera lacrimile din ochi.”

Un articol de la Ane (danke!). Citiţi-l aici.

Publicitate

8 gânduri despre “Saşii din Saschiz

 1. Foarte frumos si trist in acelasi timp….

  Frumoasa ideea si realizarea ei, surprinzator ca au avut autoritatile locale ideea de a-i invita pe fostii locuitori ai acestui sat.

  Trist ca sasii care s-au intors sa sarbatoreasca au gasit acel jaf la drumul mare…cel putin concluzia cu „sa-ti creasca iarba la poarta casei” se pare ca ne caracterizeaza pe noi, romanii, din ce in ce mai mult. Oare ce e asa de greu de tinut curatenie, de udat/tuns iarba si de ingrijit florile? Cum se poate ca de cum treci din Ungaria in Romania, florile si iarba verde sa dispara ca prin farmec…si sa se astearna praful – un praf gros, de doua degete, peste case, curti, oameni…Just wondering.

  Apreciază

 2. culmea e că sunt semne de redresare, întâlneşti şi sate şi oraşe curate cu oameni gospodari (Daneş, de exemplu, sau Curtea de Argeş, din auzite); în acelaşi timp alte locuri se degradează de ţi se rupe inima. mă tot întreb cum s-ar putea obţine o masă critică „pozitivă”

  Apreciază

 3. Nu stiu cind, cred ca va mai dura 50 de ani, ca lenea e mare frate….asta am constatat eu ca ii caracterizeaza cel mai mult pe majoritatea romanilor. Si cind zic asta, poate ca e un generalism, de fapt vreau sa sper ca este. sau poate nu….

  Dar am fost de curind in nordul Italiei, mai exact zona de unde e P. , Piove di Sacco – orasel cu max 15-20 mii de locuitori, in jur zona agricola (adica verde), cu cimpuri de porumb, soia, pomi fructiferi, etc. Toate casele erau ingrijite si curate, cu un pic de curte marea majoritate si cu curti luxuriante citeva….Vreau sa spun ca nu mi-a venit sa cred ca toate curtile pe care le-am vazut aratau impecabil , parca erai intr-o gradina aranjata de un decorator…cu pietre decorative, flori, copaci, totul aranjat la milimetru, de am zis ca asa ceva vazusem doar in Elvetia (remember Montreux :-)? )

  Si atunci am oftat in sinea mea, profund chiar, ca am realizat citi ani vor mai trebui sa treaca peste noi ca sa realizam ca asa trebuie sa traim – intre flori si iarba verde, tunsa proaspat – si nu intr-un praf vesnic de provenienta baraganica….Oare ce trebuie sa se intimple la noi ca sa se apuce oamenii sa fie gospodari again? Mai ales la tara, acolo mi se pare si mai trist ca aud povesti de genul celei cu Saschiz.

  In Bucuresti au fost niste initiative – apreciabile de altfel – ale primariilor de sectoare sa planteze flori, iar in ultimul an vezi asta pe marile bulevarde, in parcuri, chiar la parterul unor blocuri (la initiativa locatarilor, presupun). Asta este laudabil, chiar cred ca it does make a difference… Dar, ce ne facem cu strazile cu gropi si pline de praf, copacii cazuti la furtuna si lasati saptamini pe putinele locuri de parcare care inca mai exista, praful de 5 degete de pe marginea bulevardelor, diversele santiere – neprotejate spre strada – pe care muncitorii creeaza mai mult praf si de lene nu spala niciodata….

  Asa ca masa critica pozitiva mai are de asteptat. Cit? Probabil mult…dar sper, inca mai sper ca voi mai apuca sa vad asta in aceasta viata si la noi :-(

  Apreciază

 4. un articol despre aromanii care si ei sunt pe cale de disparitie
  http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=285&cmd=articol&id=11153
  ce ma impresioneaza pe mine de fiecare data in RO e diferenta dintre interior si exterior: interiorul extrem de modern si confortabil si exteriorul teribil de dezolant. In Buzau am vazut pentru prima data schele pe fatada unui bloc: renovare. Si mai am un exemplu (unul singur vazut de mine) pentru Bucuresti. E o anume constiinta care se dezvolta. Dar suntem departe de masa critica.

  Apreciază

 5. am ezitat sa pun linkul asta, dar pina la urma paragraful asta m-a convins:
  „Mai presus însă de frumuseţea locului, impresionantă este curăţenia. Deosebit de alte sate româneşti, aici domneşte o curăţenie „vestică“. Casele frumoase, tradiţionale, fără culori stridente sau neo-brizbizuri, au faţade îngrijite, aproape noi şi par a aparţine mai degrabă unor oameni foarte înstăriţi – deşi aveam să aflu ceva mai tîrziu că nivelul de trai este destul de scăzut.”
  sursa: http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=271&cmd=articol&id=10511

  Apreciază

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s