Botafogo

Dacă mergi la Rio, musai la plajă, asta e clar, ai, n-ai treabă, plouă, nu plouă. Dau cu nasul de prima la 200m de hostel – nici nu mi-am dat seama ieri că e așa de mare.

DSC09153.JPG

Azi e sărbătoare națională, strada e închisă traficului, cel puțin pe jumătate,

DSC09180.JPG

și e plin de lume la plimbare și mai ales sport.

DSC09174.JPG

Îmi zisese F. că Rio e un oraș foarte ”sportiv”, cu multă lume la jogging, merg cu bicicleta –

DSC09176.JPG

oarecum surprinzător pentru o țară ”în dezvoltare”. Dar Brazilia am impresia că e un pic un alt fel de țară în dezvoltare.

DSC09182.JPG

Azi mi-am propus să ”bat” plajele principale ale orașului, și încep cu Botafogo (sună mult mai frumos în braziliană – ”Buotafuogu”) – e simplu, îmi iau un pahar de açaí de la BigBi, un fast-food cu mâncare bună și mai ales multe sucuri naturale, aflat de pe wikitravel, și mă așez la marginea plajei, pe o bordură.

DSC09165.JPG

”Sucul” de açaí e de fapt o pastă care se mănâncă cu lingurița. E foarte rece, împănată cu gheață măruntă, nici nu mi se pare atât de bună încât s-o înfulec dintr-una, așa că-mi iau timp să mă uit în jur.

DSC09160.JPG

Îmi place Botafogo. Am ezitat mult înainte să-mi iau cazare aici, voiam în Copacabana, cartierul turistic, că mă gândeam că e mai simplu logistic pentru 3 zile, dar până am apucat să rezerv eu s-a făcut scump acolo – acum îmi pare bine. Botafogo pare un cartier ”normal”, neturistic – ajută probabil și faptul că wikitravel zice că la plaja asta nu e recomandat să faci baie.

Aseară am fost la mall-ul din apropiere, să caut un ceas de mână ieftin – n-am găsit, sunt doar magazine scumpe. M-am ”amestecat” însă plăcut cu ”cariocas de rând” ieșiți la cumpărături, o masă sau un film – exact ca-n București, doar parcă mai relaxați. Terasa de la ultimul etaj are o vedere excepțională asupra golfului, chiar la Ora Albastră, din păcate n-am avut aparatul foto la mine, deh, de frica hoților dusă la extrem.

A propos – carioca înseamnă ”om născut și crecut la Rio de Janeiro”. Vine de la „kara’i oka” – casa omului alb, în limba băștinoșilor Tupi, și desemna portughezii care locuiau în oraș. Chiar de curând am citit în Gazeta Sporturilor un articol despre naționala de fotbal a Braziliei în care o numea ”selecționata carioca” – bănuiesc că în eroare, mă îndoiesc că mândrii brazilieni și-ar denumi ”naționala” după porecla unui singur oraș.

Și ajungând inevitabil la subiectul fotbal – încă de pe vremea lui Ioan Chirilă am visat la momentul când voi vedea brazilieni jucând fotbal pe plajă, la ei acasă. Iată-i,

DSC09159.JPG

chiar cu vedere la Pão de Açúcar,

DSC09156.JPG

cu Cristo Redentor veghind din spate, dintre blocuri.

DSC09179.JPG

Ce vrei mai mult?

Păi, vrei brazilieni jucând fotbal pe Copacabana. Ia să vedem, găsim?

Publicitate

Comentezi?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s